Cikkek

 

cropped-7030438-macro-dandelions-grass-flowers-nature.jpgOnline és offline felületeken megjelent cikkeim listája alább olvasható. Nyomtatásban megjelent magazin cikkeim egy része online is elérhető (a kék linkre kattintva):

KÖNYV

Pálinkás-Panyi Anna: Szakítási napló. HVG Könyvek Kiadó, 2018.

Egy párkapcsolat felbomlása kihúzza a lábunk alól a talajt. Mit kezdjünk a bizonytalanságunkkal, dühünkkel, tehetetlenségünkkel? A kritikus helyzetek megértésében és a továbblépésben segít, ha rögzítjük és követjük, min megyünk keresztül. A pszichológus szerző tanácsai, a különféle feladatatok és a tudományos tények sorvezetőt adnak a szakítás feldolgozásához, az érzelmek megszelídítéséhez. A napló segít átvészelni a legnehezebb pillanatokat, hogy aztán új várat építhessünk a romokból.

CIKKEK

HVG Extra Pszichológia Magazin

“Fel tudja idézni, hogy érezte magát pontosan két héttel ezelőtt? Mik jártak a fejében? Mik történtek Önnel aznap? És két évvel ezelőtt? Fogós kérdés, hiszen legtöbben arra is nehezen emlékszünk vissza, mi történt velünk előző nap. A naplóírás terápiás hatása mellett praktikus előnnyel is jár: sorokba véssük életünk eseményeit. A múlt emlékeiből való csemegézés ugyanis egyszerre jelent örömteli nosztalgiázást, megrázó szembesülést, tudatos önvizsgálatot.”

 • Jól szakítani. Azért maradjunk barátok. (Pszichológia Plusz, 2018/02)

“Sokféleképpen lehet vége. Derült égből, döcögősen, szívet tépően vagy csendes közömbösséggel. Akivel fájdalmas hirtelenséggel szakítanak, azt kívánja, bárcsak lett volna több előjele a dolognak. Más évekig elhúzódó leszállóág végén lép ki a kapcsolatból, s az elvesztegetett évei miatt bánkódik.”

 • Önbizalmunk malma. Szubjektív és objektív sikereink (2017/03)

“Kudarcaink felismerésében született profik vagyunk, de saját sikereinkkel már hadilábon állunk. Önnek mikor volt utoljára sikerélménye? És hogy szolgál az önbizalma?”

 • Személyes időperspektívák. Öntsünk időt a pohárba! (2017/02)

“Jövőbeni sikereinket és boldogságunkat határozza meg, hogy a múlt-jelen-jövő idősíkjai közül hol időzünk a legtöbbet. Philip Zimbardo amerikai szociálpszichológus időperspektíva elmélete fényt derített az eszményi időszemlélet képletére.”

 • Ártó és ártalmatlan megosztások (2017/1)

” Mindenkinek vannak titkai. És imádunk titkokat feltárni, rejtélyes ügyekbe belelátni – feltéve, hogy nem kell megőriznünk őket. Azt gondolnánk, szükségünk van titkokra, nem tudnánk nélkülük élni. Pedig energiát vesznek el, kapcsolatok mennek rá, beteggé tesznek és rombolják kreativitásunkat. “

“Előbb vagy utóbb majdnem minden gyerek előhozakodik dédelgetett álmával a szüleinek: szeretne egy kiskutyát. Vagy kiscicát, kis gyíkot, kismadarat, esetleg egy nagy lovat. A szülők arcán rendszerint megfeszül minden izomszál a hír hallatán. Lelki szemeik előtt megjelennek a hajnali kutyasétáltatások, az akváriumpucolás, a foltos kanapék, az állateledelboltban otthagyott tetemes összegek. És mondanak egy hangos nemet a kérésre. Pedig, ha tudnák, mennyi haszna van egy állatnak a háznál – őrző-védő funkcióján túl –, pusztán pszichológiai szempontból, nem hezitálnának rábólintani a dologra.”

 • Nagypályás mérkőzés. Rivalizálás felnőttkorban (2016/4)

“Kevés szó esik arról, hogy a gyermekkor jellegzetes problémaköre bizony felnőtteket is érint. Noha a szülői figyelemért vívott harc idővel alábbhagy, a testvérek közötti versengés felnőttkorban is folytatódhat, immár szofisztikáltabb módon és terepeken, például a karrierben.”

 • Testvéred lehetnék, mostohád leszek (2016/4)

“Mondják, kis korkülönbség jót tesz a párkapcsolatokban, megfűszerezi az együttlétet. De mi a helyzet a kimondottan nagy korkülönbséggel? Pláne, ha a korosodó férfinak gyerekei is vannak, akik az új párjával egyidősek?”

 • Mások tükrében. Önbeteljesítő jóslatok (2016/3)
 • Értem, nem ellenem. Harmónia kívül-belül (2016/2)

“Ép testben ép lélek” – szól a népi bölcsesség. Valójában ókori eredetű gondolatról van szó, Juvenalis római költő tollából, és éppen az ellentétét jelentette mai értelmének. Juvenalis mondata – “Azért kellene imádkozni, hogy ép testben ép lélek legyen” – voltaképpen ironikus odaszólás volt a kor emberének: a ránézésre makulátlan testek sok esetben belső zűrzavart rejtettek magukban. Az idő szépen átcsiszolta a mondanivalót, így ma ebből a mondatból nyerünk bátorítást testszépítésünk-testépítésünk időt, energiát és pénztárcát nem kímélő mutatványaihoz.

 • Olvasni a jelekből. Mit tesz velünk a rossz stressz? (2016/2)

“A serkentő izgalom jótékony hatásával szemben a negatív stressz gúzsba köt, és hosszú távon felemészt. A krónikus stressznek kiváló táptalajt nyújtanak a rosszul működő munkahelyek. Mivel időnk jelentős részét ott töltjük, nehezen kivitelezhető a káros pszichés hatások elkerülése.”

“Születésünkkor egy papírlap vagyunk, melyen előre beírva hol mondatkezdő betűk, hol üres sorok, hol félig befejezett mondatok láthatók. Vajon mennyire kitöltött sor, hogy optimista vagy pesszimista ember lesz-e belőlünk? Jó hír, hogy ha erősen akarjuk és teszünk érte, pesszimizmusunk megszelídíthető.”

 • Testünk az energiabomba (2015/4)

“Azt a tudományos álláspontot, hogy a stressz megbetegít, felgyorsítja az öregedési folyamatokat, rombolja a társas kapcsolatokat és pszichés zavarokhoz vezet, kidobhatjuk a kukába Kelly McGonigal amerikai egészségpszichológus szerint. Úgy tűnik, a feszültség kezelése rajtunk, a gondolatainkon múlik.”

“Az utóbbi években egyre több férfiban jelent meg az igény, hogy az anyával egyenlő súllyal vegyenek részt a gyereknevelésben. De mit szólnak ehhez a nők, akik évezredek óta gyakorolják ezt a szerepet?”

“Az internet világában virtuális személyiségünkkel veszünk részt, amit magunk építünk olyanná, amilyenné csak szeretnénk. Sokszor igen távol kerülünk őszinte önmagunktól.”

“Ön mit tenne, ha egy fiatal lányt a szeme láttára bántalmazna egy férfi a nyílt utcán? Közbeavatkozna, értesítené a rendőrséget, bámészkodna, vagy úgy tenne, mintha nem látott volna semmit? És hogyan reagálna akkor, ha még három másik ember is állna ön mellett?”

 • A hírnév hálójában (2014/02)

“Provokatív életvitel, különc megjelenés, extrém produkciók – a celebek a szórakoztatóipar pódiumán cirkuszi mutatványosként tartják fenn a nagyközönség érdeklődését. Ám ha kiüresedik a karakterük, viharos sebességgel tűnnek el a süllyesztőben. Mégis sokan erre vágynak, de miért?”

 • Mágikus kötődések. Státuszszimbólumaink (2014/1)

“A státusszimbólumokhoz legtöbbször negatív asszociációk kapcsolódnak, mégis fontos szerepet töltenek be az önértékelés, társas összehasonlítás, önmeghatározás szempontjából. Milyen pszichológiai haszonnal járnak egyéni és társas szinten?”

 • Minden kezdet nehéz (2013/3)

“Változás. Sokaknak összerándul a gyomra már a szó említésére is, míg mások el sem tudják képzelni életüket nélküle. Noha szükségképpen mindannyiunk életének szerves része, eltérő mértékben keressük a változás, a fejlődés lehetőségeit.”

 • Párkapcsolati matek (2013/3) – Szemán Dénes társszerzővel

“A szerelem eufórikus érzése a kezdet kezdetén a teljes összeillés illúziójával kapcsolja össze a párt. A tökéletesség fátyla azonban idővel lehullik, és a platói ideák helyén két hús-vér ember áll egymással szemben. Habár úton-útfélen azt hallgatjuk, két fél egy egész, a párkapcsolat szempontjából tévútra visz minket ez az egyenlet.”

 • Nemi ideálok (2013/2) – Szemán Dénes társszerzővel

“Társadalmunk számtalanszor előirja és sugallja, milyen a tökéletes férfi és nő. Ám gyakran okoz nehézséget a tökéletes nemi szerep és a tökéletes szülői szerep összeegyeztetése.”

 • Szabadság választása – a választás szabadsága (2012/2) – Szemán Dénes társszerzővel

“Valóban saját döntéseink a nem tudatos, ám mégis életre szóló választásaink? A szülők például tudatos tanácsaik mellett nemegyszer alkalmaznak „rejtett (tan)terveket”. Az is kiderülhet, hogy ha ma kék inget vettem fel, vagy rózsaszínű szoknyát, az egyáltalán nem a véletlen műve.”

HVG Extra Pszichológia Teszt különszám

 • Belső vagy külső mozit nézek? Introverzió-extroverzió teszt (2016/1)

HVG Extra Business Man

 • Így ne befolyásoljunk a munkahelyen! (2017/02)

Tanácsok garmadáját olvashatjuk különféle befolyásolási módszerekről, amelyek bevetésével megolajozhatjuk a sikerhez vezető utat. Arról viszont már kevesebb szó esik, hogy a könnyebb út választásával olykor jól megüthetjük a bokánkat. Mutatunk öt olyan példát, amikor fordítva sülhet el befolyásolási törekvésünk a munka világában.

 • Hét tipp a sikeres célmegvalósításhoz. (2016/04)

“Céljainkért hol többet, hol kevesebbet teszünk, ám a befektetett energiamennyiségtől függetlenül olykor nem haladunk a megvalósítással. Hét tipikus problémát és hozzájuk kapcsolódó megoldási javaslatokat mutatunk be.”

 • Az Excel-gurutól a Zen mesteréig. Döntéshozói típusok a munkahelyen. (2016/03)

“Cikkünkben négy jól körülhatárolt viselkedéstípust mutatunk be arra fókuszálva, miként viselkednek az adott karakterek döntési helyzetekben, hogyan érdemes velük bánni, és szükség esetén milyen eszközökkel tudjuk őket sarokba szorítani.”

“Sportmentes élet, körömrágás, internetfüggőség, dohányzás? A legtöbben napestig tudnánk sorolni az életünket uraló, kisebb-nagyobb mértékben káros szokásainkat. Nélkülük mindenkinek jobb lenne, mégis túl nagy falatnak tűnik a leszámolás. Ha elhatároztuk magunkat, jól párnázzuk ki a változáshoz vezető utat.”

 • A depresszió melegágya. Egzisztenciális szorongásaink. (2015)

“Az egzisztenciális szorongás olyan belső frusztráció, amely létezésünkkel kapcsolatos – materiális és nem materiális értelemben. Elhatalmasodása önsorsrontó működésmódot eredményezhet: beletörődést abba, hogy ez már mindig így lesz.”

HVG Extra A nő

 • A világ szemében. Miért függünk az imidzsünktől? (2017/01)

Sokan tartanak, néhányan egyenesen rettegnek attól, milyen kép alakul ki róluk másokban. Szeretnék irányításuk alá vonni és aktívan alakítani ezt a képet, saját imidzsüket, amelyre az online világ különböző platformjai ma már minden igényt kielégítő lehetőségeket teremtenek. Közben sokan a rabjaivá válnak a róluk alkotott kép fenntartásának és folyamatos tökéletesítésének.

 • Test-szépségverseny (2014/1)

“A kiegyensúlyozott, testi és lelki értékeivel egyaránt tisztában levő nő karizmájával fel sem vehetik a versenyt a szépségipar dehumanizált testei. Alapigazság ez, amire időről-időre emlékeztetni kell magunkat. Így válhat gyönyörűvé a sovány, a gömbölyű, a kicsi, a nagy, a szeplős, a csupasz, az egyenes, vagy éppen a göndör – fityiszt mutatva minden tudományos logikának.”

Eduline

“Mit tennél, ha valaki melletted epilepsziás rohamot kapna? És ha észrevennéd, hogy füst szivárog be az előadóba? Vagy ha hajnalban egy járókelő segélykiáltásaira ébrednél? A legtöbben úgy gondoljuk, hogy valamit biztosan tennénk az adott helyzetben. A valóságban viszont a dermedt arckifejezésen kívül jó eséllyel semmilyen más reakciót nem produkálnánk. Passzivitásunk mögött számos pszichológiai magyarázat húzódik.”

Kölöknet

“Sok új játék kapcsán megfordul a szokásos felállás, és már nem a szülő magyaráz a gyereknek, hanem a gyerek próbálja több-kevesebb sikerrel megértetni a szülővel, hogyan kell működtetni kedvenc játékeszközét.”

cropped-7030438-macro-dandelions-grass-flowers-nature.jpg