Karácsonyi ajándékozás, avagy mi a boldog pillanatok titka?

Közeleg a szeretet ünnepe, karácsony, amikor szeretnénk boldog pillanatokat okozni egymásnak. Az ajándéklehetőségek kínálata végtelen, ami egyszerre könnyebbség és teher. Vajon ki, minek örülne? A rokonok, barátok nem könnyítik meg az ember dolgát, a “mit szeretnél karácsonyra?” kérdésre legtöbbször a “semmit, mindenem megvan” válasz érkezik. És valóban megvan mindenünk. Ami hiányzik, azt pedig rövid időn belül úgyis beszerezzük. Be kell látnunk, hogy a tárgyi ajándékok ideje leáldozóban van.

908607449633-gift-christmas-merry-christmas

Annál is inkább, hiszen a tárgyak csak ideig-óráig képesek örömöt okozni nekünk. Illúzió csupán, mikor boldogságunk feltételeként egy jobb, szebb, újabb tárgy megszerzését tűzzük ki. Pedig ha belegondolunk, milyen sokszor teszünk így! Ha lenne egy új telefonom, ha megvenném végre azt a házimozi rendszert, ha jobb kocsim lehetne, stb. sokkal jobban érezném magam. De az agyunk átver minket, amit hatástorzításnak hívunk. Túlbecsüljük a tárgyak megszerzésének örömteli hatását. Úgy gondoljuk, tartósan nagyon jó kedvünk lenne, ha megszereznénk ezeket az eszközöket. A valóság viszont az, hogy rohamos gyorsasággal visszaáll a boldogságszintünk egy-egy ilyen “kilengés” után, amit például egy telefon vagy egy csinos ruha megvásárlása okoz. Egy-két nap múlva már új dolgok kötik le a figyelmünket: késik a busz, sok a túlóra, kiabálnak a szomszédban. Az örömhatás sajnos már nem tart.

Ezeket a boldogságmítoszokat el kell engedni, helyettük koncentráljunk valós, tartós boldogságot okozó dolgokra. Minden idők leghosszabb (még ma is tartó) boldogságkutatását a Harvard Egyetemen folytatják, immár több mint 75 éve (!). A kutatók arra a kérdésre próbálnak választ találni, vajon mi alapján lehet megjósolni, hogy ki fog boldog, kiteljesedett életet élni. Találtak is egy markánsan kikristályosodott választ a kérdésükre. Nem, nem a koleszterinszintünk vagy a lakásunk mérete jósolja be, milyen boldogan éljük le életünket. Sokkal inkább a minőségi emberi kapcsolataink őrzik meg boldogságunkat és egészségünket. A közeli, szoros kapcsolataink családtagjainkkal, barátainkkal olyan védőhálót fonnak körénk, amely minden más tényezőt felülírva támogatja életünkkel kapcsolatos elégedettségünket.

Karácsonykor ezeket a boldogságot nyújtó, szoros kapcsolatainkat szeretnénk tovább mélyíteni, amikor ajándékkal kedveskedünk egymásnak. Azonban a tárgyi ajándékok kérész életű örömhatása nemhogy elröppen, de idővel épp az ellenkezőjébe fordul. Ugyanis annyi tárgy vesz körül minket, hogy már nem is tudjuk hova rakni őket (aki nem hiszi, vágjon bele egy költözésbe!). Rengeteg pénzt költünk tároló eszközök vásárlására, hogy elpakoljuk a rengeteg cuccot otthonunkban, de így is tetemes mennyiséget kell nap mint nap kerülgetnünk, hol a lábunkkal, hol a portörlő ronggyal. A dekorációs váza, aminek kicsomagolásakor nagyon megörülünk karácsonykor, két hét múlva csupán egyel több kacat lesz a polcon.

777170178532-shopping-gifts

Szerencsére egyre nagyobb kínálatban állnak rendelkezésünkre élményajándékok. A klasszikus utazás, éttermi látogatás típusú ajándékokon túl megjelentek olyan lehetőségek is, amelyek a szórakozásnál tartósabb értéket kínálnak: fejlődést, növekedést, tudást. Ilyen ajándék lehet például megváltani egyetemista gyermekünk helyét egy vizsgaidőszak felkészítő tréningre, ahol megtanulja okosan szervezni az idejét és az energiáját, így sokkal gyorsabban, jobb eredményekkel jut túl vizsgáin. A jegyáron túl plusz időt is ajándékozunk neki, melyet számára fontos dolgokra és emberekre szánhat, illetve több sikerélményt is, amely növelik önbizalmát, motivációját jövőjével kapcsolatban. Párunknak ajándékozhatunk évindító tréninget, hogy összeszedetten, tudatos felkészüléssel vágjon bele az új évbe, rendszerezve magában az elmúlt év tapasztalatait, terveit, melyeket továbbvihet és újragondolhat az új év kezdetén. A színházjegyek mellett sokat adó élményt jelent az is, ha nem szórakoztató eseményre, hanem pszichológiai témájú előadásra, workshopra váltjuk meg kiszemeltünk részvételi jegyét. Ez egyúttal nagyon különleges ajándék is, hiszen a pszichológia jóformán mindenkit érdekel, viszont nem mindenkihez jutnak el ezek a programlehetőségek.

72883914707-1716-wallpaper-motivational

Az élményajándék egyik nagy előnye az, hogy többször örülhetünk neki. Boldogan csomagoljuk ki, akár egy tárgyi ajándékot; majd a várakozás örömével számoljuk vissza a napokat, hogy átélhessük; élvezzük magát az eseményt; ráadásul maradandó emlékké szilárdul, ami később is visszaidézhető. Mindeközben az ajándékozó végig ott motoszkál a fejünkben, hálát érzünk irányába, meg akarjuk osztani vele élményeinket – ezzel szorosabbá fűzzük kapcsolatunkat. Egyúttal vissza is kanyarodtunk a Harvard Egyetem boldogságkutatásához: hiszen a boldog élet jó kapcsolatokkal van kikövezve. Tegyünk értük karácsonykor éppúgy mint egész évben!