Van szabad 5 perce? Tanuljon valami újat!

Tanulással kapcsolatos terveink más, sürgősebb-fontosabb teendők miatt gyakran háttérbe szorulnak. Egyre későbbre csúsztatjuk őket naptárunkban – ha egyáltalán eljutunk oda, hogy számon tartsuk önfejlesztéssel kapcsolatos terveinket. A nagyobb falatokat “hogyan is fogjak hozzá?” kifogással, a kisebbeket “ezzel ráérek máskor is” alapon egyre csak toljuk, görgetjük magunk előtt.

A nyár sok munkahelyen lazább időszak a szabadságok, a meleg és a megújuláshoz szükséges lassítás, megpihenés fázisa miatt. A munkaidő ráérősebben telik, és a szabadság ideje alatt is sok üresjárat csíphető el, amit okos tervezéssel az önfejlesztésre szánhatunk, ha más nem, akkor “tudásnyerő ötpercek” formájában.

A Balaton-parttól sem kell elszakadnunk ahhoz, hogy kedvünk szerint képezzük magunkat, csak internetre és laptopra lesz szükségünk. Praktikus hiányosságaink befoltozására –  például, hogy hogyan szaporítható a kövirózsa, vagy mi fán terem az előlegszámla – tökéletes válaszokat kaphatunk a Google és a Youtube mindentudásának segítségül hívásával. Kiváló, néhány perces oktatóvideókban gyors, praktikus ismereteket szedhetünk magunkra. Ha pedig komolyabb szándékaink vannak, például szeretnék elmélyülni az időmenedzsment területén, vagy belekóstolnánk egy ismeretlen-izgalmas területbe – ami számomra például a matematika lenne -, akkor érdemes egyel tovább nyújtózkodnunk. A pénztárcánkra még mindig nem lesz szükségünk.

Egy kiváló weboldal, a Courseracoursera (coursera.org) neve itthon még méltatlanul sokaknak cseng ismeretlenül (fiatalabb és idősebb klienseim csodálkozó tekintetén alapuló, nem reprezentatív felmérésem szerint). Az oldal a világ különböző pontjain működő egyetemek online kurzusait gyűjti össze, és teszi elérhetővé ingyenes formában. A tanfolyamok átlagosan 4-8 hetesek, heti néhány órás elfoglaltságot jelentve, amit rövid, akár pár perces, emészthető videók megnézésével és kvízkérdések megválaszolásával töltünk. Az időnket teljes mértékben mi oszthatjuk be, hiszen nem valós idejű kurzusokról van szó, az anyag bármikor elérhető. Akár 5 percet is szánhatunk egyszerre a tanulásra (például megnézünk egy rövid videót), majd visszatérünk később, és folytatjuk ott, ahol abbahagytuk.

A legtöbb kurzus angol nyelvű, ám felirat is beállítható a videókhoz, ami könnyíti a megértést. Meg fogunk lepődni, hogy nem egy tanfolyamnál magyar nyelvű felirat is elérhető a videókhoz.

A kurzusokra, ha szeretnénk, tandíjat is fizethetünk, így az elvégzésről hivatalos igazolást kapunk, amelyet önéletrajzunkban feltüntethetünk, LinkedIn profilunkhoz pedig elektronikusan hozzáadhatunk. A fizetős verzió plusz feladatok elvégzéséhez is kaput nyit, amelyekkel tovább mélyíthetjük ismereteinket az adott hét témájában, így passzív befogadóból cselekvő tanulóvá válhatunk, ami bizonyíthatóan növeli tanulásunk időtállóságát. A tömbösített kurzusoknál, ún. specializációknál nincs választási lehetőségünk, ezek kizárólag fizetős formában érhetők el. Egy tanfolyam elvégzésére 39 dollárért fizethetjük be magunkat, vagy havi 49 dollárért korlátlan kurzust látogathatunk virtuálisan. Előbbi egyszeri díj, utóbbi havi rendszerességgel fizetendő. Kezdésnek feliratkozhatunk a 7 napos ingyenes full verzióra is, amit később visszamondhatunk, ha nem nyert meg magának annyira az dolog, hogy fizetni is hajlandók legyünk érte.

070GLIS55VAz oldal mindenféle tudományterületről kínál tanfolyamokat, válasszunk szakterületünknek vagy érdeklődésünknek megfelelőt. Arra figyeljünk, hogy ne vállaljuk túl magunkat. Nagy lesz a kísértés, hogy több kurzusra is feliratkozzunk, de borítékolható a lemorzsolódás, ha energiáinkat egynél több irányba kell apróznunk, így törekedjünk egyszerre csak egy témát kiválasztani.

Néhány példa a Coursera aktuális kurzuskínálatából:

A menüsor végtelen hosszú. Kellemes böngészést kívánok! 🙂